Korte samenvatting

Op de voedingsafdeling van maatwerkbedrijf Sowepo in Poperinge, staan doelgroepmedewerkers in voor het afwegen en verpakken van superfoods. Een complexe handeling die voorbehouden leek voor de sterkste medewerkers. Leek, want met wat technologische hulp – in de vorm van een telweegapplicatie – worden deze handelingen ook bereikbaar voor medewerkers met een grotere arbeidsbeperking.

WIN voor maatwerker

Dankzij het telweegsysteem hoeven maatwerkers aan de verpakkingslijn niet meer zelf te tellen.

De werkpost is uitgerust met een weegschaal en een scherm. Op het scherm wordt op een visueel laagdrempelige manier gewerkt: een groene pijl geeft aan hoeveel stuks er toegevoegd moeten worden. Als er teveel stuks toegevoegd werden, dan toont een rode pijl hoeveel er verwijderd moeten worden

Zodra een doos correct afgevuld is, wordt het omdoosetiket automatisch afgedrukt. Op dat etiket staat ook alle informatie die anders manueel moest bijgehouden worden, zoals o.a. het lotnummer. En dat is dan weer essentieel voor de traceerbaarheid, niet onbelangrijk in de voedingssector.

Contact

De ontwikkeling van de weegapplicatie is één van de kleinschalige proeftuinen binnen het EFRO-project ‘COVATTI’, een initiatief van POM West-Vlaanderen en 4Werk waar Europa via het EFRO-fonds 40% tussenkomt in de kosten.

Dit project werd geïnitieerd door Sowepo. De contactpersoon is Pascal Debruyne.