Hoe maatwerkbedrijven hun rol in de West-Vlaamse economie versterken.

Technologie helpt maatwerkbedrijven om reguliere bedrijven te ondersteunen in de gespecialiseerde opdrachten die ze willen uitbesteden. Als voortrekker van technologische vernieuwingen zetten ze momenteel in op zes verschillende proefprojecten waarbij technologie medewerkers een handje helpt. De innovaties zijn divers en ondersteunen elk op een ander vlak medewerkers en processen.

 • Intelligente textielsortering en geautomatiseerde afvalstroom – Kringloopcentra
  Deze technologie zorgt een geautomatiseerde textielaanvoer, sortering, comprimering en verpakking van het textiel en ontwikkelt ergonomische werkposten.
 • Cameradetectie als werkhulp – Waak
  Camera’s worden ingezet in een flexibele mobiele werkpost. Ze gidsen de operator door zijn opdracht en monitoren de kwaliteit van het werk.
 • Cognitieve arbeidsondersteuning – Mariasteen
  Digitaal geprojecteerde aanwijzingen en bewegingsdetectie tijdens het montageproject zorgen voor loepzuivere instructies en weren kwaliteitsfouten.
 • Automatische intelligente zelflerende stapelhulp – Westlandia Ieper
  De stapelhulp projecteert de stapelwijze  laag per laag en blinkt uit in ergonomische ondersteuning.
 • Cobot: de robot die meewerkt – Mariasteen
  De cobot biedt een derde, vaste hand die meewerkt. Hij voert taken uit waar de menselijk hand beperkt is in nauwkeurigheid. Bovendien is hij flexibel inzetbaar in verschillende projecten en werkt hij zonder afschermend veiligheidshekwerk.
 • Polyvalente overhevelingstool – Oesterbank
  De overhevelingstool zorgt ervoor dat het werk fysisch en mentaal minder belastend wordt. Hij zorgt ervoor dat de werknemers sneller en efficiënter kunnen werken, wat een hoger rendement oplevert op termijn.
Meer weten?

Ontdek alvast onze zes proeftuinen en hun toepassingen.