Een bekroning voor Mariasteen én het TTI-project.

Sociaal maatwerkbedrijf Mariasteen stelt mensen met een beperking tewerk. Om hen te ondersteunen worden de verschillende stappen van het productieproces op hun werkplek geprojecteerd. Zo weet iedereen perfect wat hij moet doen en kunnen de medewerkers ook complexere taken uitvoeren. Mariasteen in Hooglede is een maatwerkbedrijf dat kansen creëert voor ruim 850 mensen met een beperking. De voorbije jaren zijn de opdrachten er steeds complexer geworden. “Minder repetitief werk, kleinere productiereeksen, meer eenmalige bestellingen en een toenemend aantal producten zijn daar de belangrijkste oorzaken van”, zegt algemeen directeur Koen Staelens. “En dus zijn we op zoek gegaan naar een technologie om het werk te vereenvoudigen.”

Die oplossing vond het maatwerkbedrijf in het ‘Light Guide System’, een projectiesysteem dat instructies op werkposten visualiseert via foto’s, pictogrammen, bewegende animaties en tekst. “Je kan het vergelijken met een interactieve PowerPoint. Het systeem toont de stappen die een medewerker moet volgen om bijvoorbeeld een toestel te assembleren”, illustreert Staelens. “De instructies kunnen aangepast worden aan het niveau en de taal van de werknemer. Bij een foute handeling verschijnt er een rood licht.”

De mens centraal
Mariasteen is met deze innovatie niet aan zijn proefstuk toe. “We maken al enkele jaren gebruik van ‘cobots’ (collaboratieve robots) om onze mensen te ondersteunen. En met Light Guide System kapen we een primeur weg. We zijn het eerste Europese bedrijf dat dit systeem toepast. Op die manier slagen we erin om onze maatschappelijke missie waar te maken: de mens centraal plaatsen.”

Complexere opdrachten leiden niet langer tot meer werkbelasting.

Het Light Guide System gidst de medewerkers van Mariasteen niet alleen door hun werk, het leert hen ook nieuwe taken aan. “In vergelijking met vroeger kunnen ze vandaag meer diverse en complexere opdrachten aan. Dat betekent ook voor Mariasteen als werkgever een meerwaarde, omdat we nu meer opdrachten kunnen aanvaarden”, aldus Koen Staelens.

Sinds de invoering van het slimme projectiesysteem is de productiviteit van de werknemers flink gestegen. “We merken dat vandaag elke werknemer erin slaagt om minstens één van zijn opdrachten binnen een bepaalde tijd uit te voeren. Vroeger lukte dat bij minder dan 1 op de 5.”

Extra kwaliteitscontrole
Voor het sociaal maatwerkbedrijf biedt het Light Guide System bovendien een concurrentieel voordeel. “Door te investeren in technologische ondersteuning op de werkvloer, maken we het verschil ten opzichte van andere maatwerkbedrijven”, vindt Koen Staelens. “We zijn vandaag in staat om te leveren wat onze klanten verwachten, ook als het om complexere opdrachten gaat. Light Guide System is een extra kwaliteitscontrole voor onze diensten en producten. Dat is goed voor de toekomst van dit bedrijf en voor onze klanten.”