Technologie en sociale tewerkstelling gaan hand in hand

Ook maatwerkbedrijven springen vlotjes mee op de trein van de technologische vooruitgang met zijn onbeperkte mogelijkheden en toepassingen. In Lichtervelde toont OptimaT dat de trein niet voorbijrijdt. Hein Moerman, algemeen directeur bij OptimaT, geeft tekst en uitleg.

Twee innovatie projecten

OptimaT heeft momenteel twee projecten lopen waarbij het zijn dienstverlening aan derde bedrijven uit de reguliere sector breed kan etaleren. Eén project heeft betrekking op de assemblage van medische hulpmiddelen, een ander project helpt bij het aanbrengen van kunststofonderdelen. Allebei grotendeels geautomatiseerd volgens een concept dat inhouse, en in samenspraak met de klant, werd bedacht.

-Vanwaar het idee?

-Hein Moerman: OptimaT was al langer actief als toeleverancier voor assemblage van kunststofonderdelen. Dit gebeurde altijd volledig manueel. Naast de vraag van de klant naar een ‘technische’ garantie op zero foutenmarge, verandert de assemblage-wereld ook snel. Onderdelen die we vroeger assembleerden krijgen nu een ander design. Dat was voor ons dan ook een dubbele reden om het proces te herdenken. We hebben een nieuwe ‘automaat’ gemaakt met tien robots in één machine. Een camerasysteem zorgt voor een driedubbele controle en verifieert of alles aanwezig is, of de plaatsing correct gebeurt en of de diverse referenties ook worden toegepast. Onze medewerkers zorgen vooral voor de voorbereiding van de stukken in functie van de input in de machine en voor de verpakking achteraf.

-Hoe reageerden de werknemers?

-Hein Moerman: Onze medewerkers weten dat ze meehelpen aan een medisch product en beseffen het belang van de foutloosheid van het afgewerkt product.  Ze zien deze ‘machine’ als hulpmiddel voor hen om een hoge output af te leveren van een perfect product (secure plaatsing, perfecte druk, controle,…).

De medewerkers kregen ook elk een opleiding en ‘coaching on the job’ om hun (deels) nieuwe toegekende opdracht goed uit te voeren.


14 kmo’s onder één dak

OptimaT in Lichtervelde is één van de 24 maatwerkbedrijven die West-Vlaanderen rijk is. In totaal zijn maar liefst 550 mensen hier dagelijks aan de slag in een fraaie omgeving en met professionele omkadering.

OptimaT is danig gegroeid omdat het steeds wist mee te evolueren met zijn klanten uit diverse sectoren van de reguliere economie. De bedrijfsleiding gaat er fier op dat er onder de paraplu van OptimaT wel 14 aparte kmo’s schuil gaan, elk met hun eigen specialiteit.   


 

Samen met de klant

-Hoe verliep het maakproces van jullie geautomatiseerde machine?

-Hein Moerman: We hebben het zelf gedaan samen met de klant. Het doorloopproces heeft ongeveer één jaar geduurd. Overigens ging het om meer dan om het automatiseren alleen. Ook de randvoorwaarden moesten vervuld worden. Zoals een clean room (stofvrij), aangepaste kledij en meetapparatuur. Om maar te zeggen: bij technologische verandering komt meer kijken dan enkel technologie. Ook de mensen moeten mee zijn in het verhaal.

-Jullie tweede project heeft betrekking op het vullen van buisjes met vloeistof voor de medische sector. Hoe is dit project ontstaan?

-Hein Moerman: Zeg maar dat dit een spin-off is van corona. Er was in de medische wereld een grote vraag naar ‘testkits’. Wij vullen die kits nu bijna volledig automatisch, tot 40.000 per dag. Zonder automatisering zouden we nooit aan dat aantal kunnen komen. De vraag was er, het was aan ons om de oplossing te bieden via verregaande automatisering. Eenvoudig was de opdracht niet, want het gaat om vloeistof die gevaarlijke producten bevat. Automatisering leek ons, ook voor die reden, de beste oplossing. We hebben zelf een machine op punt gezet. Dankzij de technologie is het gevaar nu quasi tot nul herleid. Alles gebeurt conform de strengste ISO-13485 medische kwaliteitsnormen.

-Nu corona naar de achtergrond is verdwenen, is dit vermoedelijk ook een aflopend project.

-Hein Moerman: Klopt, maar dat deert niet. We hebben bewezen dat we mits automatisering van bepaalde processen, snel kunnen schakelen. Dat is de belangrijkste les die we moeten onthouden. Het geeft ons ook een goed gevoel dat we mits technologische ondersteuning veel aan kunnen. Als je volgens ISO-normen kan werken, is er veel mogelijk en gaan er veel deuren open. Technologie geeft ons een nieuw elan en een boost, zoveel is duidelijk. We mikken naar de onmiddellijke toekomst toe in de eerste plaats op industriële co-productie projecten. We zijn daarbij in staat om met de klant ook mee te denken over het design proces. Het moge duidelijk zij dat we vandaag veel competitiever zijn geworden, en dat voelt goed aan. Het seriewerk blijft maar daarnaast is er nu ook plaats voor meer gespecialiseerde en technologisch onderbouwde projecten. We nemen graag die handschoen op.

(KC)