— Wie op dinsdag 20 oktober op Canvas afstemde, kreeg in het programma Team Scheire een mooi staaltje te zien van hoe rapid prototyping als technologie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt concreet helpt in hun dagelijks werk. Zaalverantwoordelijke Debby van Hotel Middelpunt kon dankzij een 3D-geprint hulpstuk haar job voortaan met nog meer voldoening en zelfzekerheid uitoefenen.

Debby is zonder hand, zoals ze zelf zegt in het programma. Op het ogenblik van de opnames was ze leidinggevende van het opdieningsteam in Hotel Middelpunt, onderdeel van Mariasteen. In haar dagelijks werk werd ze danig belemmerd omdat ze een plateau niet kon dragen zoals ze wou. Een kolfje naar de hand van Team Scheire. En van innovatiemanager 3D-printen Kristel Van den Bergh, Director of Innovation bij Materialise, wereldtop op het vlak van 3D-printing en rapid prototyping.

In het programma zien we hoe het team van Materialise aan de slag gaat met een 3D-scan van Debby’s onderarm. De zo verkregen data kunnen gebruikt worden om een op maat gemaakt hulpstuk te ontwerpen en 3D te printen.

Materialise gebruikte de verkregen data om een op maat gemaakt hulpstuk te ontwerpen en 3D printen

En hoewel de proeftuin van Mariasteen geen link heeft met wat Team Scheire verwezenlijkt heeft voor Debby, wil het toeval dat net die proeftuin ook aan rapid prototyping gewijd is. De bedoeling van rapid prototyping is om in zeer korte tijd het volledige proces van ontwerp naar uitvoering te doorlopen voor de aanmaak van persoons- of werkgebonden hulpmiddelen. Precies wat de onderzoekers van Team Scheire dus gedaan hebben voor Debby.

Rapid prototyping heeft als doel om in zeer korte tijd het volledige proces van ontwerp naar uitvoering te doorlopen

Hoe Debby zich na afloop van het programma voelde? “Zelfzekerder”, zegt ze zonder een seconde te twijfelen. En net dat is de bedoeling van Technologie Helpt een Handje: werknemers met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfzekerder én zelfstandiger maken.

Bekijk een korte samenvatting van de reportage hier: https://www.youtube.com/watch?v=XD3Fo2Iqa98

Het volledige programma staat ook nog tot 31 december 2025 op VRT.nu: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/team-scheire/2/team-scheire-s2a2/

#teamscheire #materialise